ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΚΑΤΗΧΗΣΗ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ

Οι ακολουθίες στην Εκκλησία μας

Από μικροί όλοι οι Χριστιανοί, με τη βοήθεια των γονιών τους, μαθαίνουν να προσεύχονται. Μέσα σε μια οικογένεια, οι γονείς και τα παιδιά μαζεύονται κάποιες στιγμές της μέρας και απευθύνονται στον Θεό Πατέρα με την Κυριακή Προσευχή, το γνωστό «Πάτερ ημών…». Σ΄ αυτή την προσευχή κάθε οικογένεια προσθέτει όποια άλλη θέλει, προκειμένου να δοξολογήσει, να ευχαριστήσει, να παρακαλέσει τον Θεό.

akolouthies_mesa

Αυτή είναι μια μικρή ακολουθία, που ο καθένας την κάνει μόνος του, συνήθως όταν μεγαλώνει. Την ώρα της ακολουθίας μας είναι καλό να έχουμε μπροστά μας μια εικόνα του Χριστού ή της Παναγίας ή κάποιου Αγίου, που μας βοηθάει στη συγκέντρωση του νου.

Εκτός όμως από τις ακολουθίες που ο κάθε Χριστιανός τελεί μόνος του ή με την οικογένειά του, η Εκκλησία έχει καθιερώσει από τους πρώτους αιώνες ακολουθίες για όλους τους πιστούς, οι οποίες γίνονται με την παρουσία ιερέα. Αυτές λέγονται Ιερές Ακολουθίες και η πιο γνωστή σε όλους μας είναι η Θεία Λειτουργία, που γίνεται κάθε Κυριακή.  Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι:

Ιερές ακολουθίες ή απλά ακολουθίες λέγονται οι διάφοροι τύποι δημόσιας προσευχής. Σε κάθε ακολουθία περιλαμβάνονται ψαλμοί, δεήσεις, αναγνώσματα, ευχές και ύμνοι, που λέγονται με ορισμένη τάξη και σειρά.

Στην ορθόδοξη λατρεία έχουμε:

α) τις ακολουθίες του νυχθημέρου, δηλαδή εκείνες που τελούνται κάθε μέρα σε ορισμένες ώρες

β) τις ακολουθίες των μυστηρίων

γ) τις υπόλοιπες ακολουθίες (αγιασμούς, παρακλήσεις, εγκαίνια ναών, νεκρώσιμες ακολουθίες κτλ.)
.Οι ακολουθίες του νυχθημέρου

Ο Απόστολος Παύλος μας προτρέπει να προσευχόμαστε αδιάλειπτα, συνεχώς. Γι’ αυτό η Εκκλησία μας  όρισε να τελούνται μέσα στο εικοσιτετράωρο οι εξής ακολουθίες, ώστε όλη η ζωή μας να είναι μια προσευχή:

α) ο Εσπερινός

β) το Απόδειπνο

γ) το Μεσονυκτικό

δ) ο Όρθρος

ε) οι Ώρες (Α΄, Γ΄, Στ΄ και Θ΄)

στ) η ακολουθία των Τυπικών

ζ) η ακολουθία της Τραπέζης

akolouthiesΣτη λατρεία μας το εικοσιτετράωρο αρχίζει με την απογευματινή ακολουθία, τονΕσπερινό (από τη λέξη εσπέρα, που θα πει απόγευμα) στον οποίο ψάλλονται ύμνοι που αναφέρονται στην ημέρα που ακολουθεί. Π.χ. Στον Εσπερινό των Χριστουγέννων, που τελείται την παραμονή των Χριστουγέννων, ψάλλουμε ύμνους της εορτής των Χριστουγέννων.

Όλες οι ακολουθίες του νυχθημέρου κανονικά τελούνται από τον ιερέα. Αλλά μπορούν και οι πιστοί, αν δεν υπάρχει ιερέας, να τις τελέσουν μόνοι αρχίζοντάς τες με το “Δι᾿ εὐχῶν τῶν  ἁγίων πατέρων ἡμῶν…” και παραλείποντας τα μέρη του ιερέα.

Οι ακολουθίες του νυχθημέρου περιέχονται στο λειτουργικό βιβλίο που ονομάζεταιΩρολόγιο, το οποίο καλό θα είναι να υπάρχει σε όλα τα χριστιανικά σπίτια. Είναι βέβαια δύσκολο να τελούμε καθημερινά όλες τις ακολουθίες, είναι όμως πολύ ωφέλιμο, όποτε μπορούμε, να διαβάζουμε  κάποια από όλες τις ακολουθίες, π.χ. ΤοΜικρό Απόδειπνο, που είναι η τελευταία ακολουθία της ημέρας, πριν από το βραδινό ύπνο,  και περιέχει ψαλμούς και δεήσεις στον Χριστό, στην Παναγία μας και στον Άγγελό μας, που παρηγορούν και γλυκαίνουν την ψυχή μας.

Επίσης, όλοι οι Χριστιανοί πρέπει να μάθουμε την ακολουθία της Τραπέζης, η οποία περιέχει ευχαριστία στον Θεό, που μας χαρίζει την καθημερινή τροφή μας και παράκληση προς Αυτόν να μη μας την στερήσει, και πάντοτε πριν και μετά από το φαγητό να την απαγγέλλουμε με κατάνυξη και ευλάβεια. Υπάρχει και μια σύντομη προοιμιακή ακολουθία, που μπορούμε να την μάθουμε απ’ έξω και να την απαγγέλλουμε κάθε πρωί, επικαλούμενοι τη βοήθεια και τη φώτιση του Θεού, καθώς ξεκινάμε την ημέρα μας.

Οι ακολουθίες των μυστηρίων

Τα μυστήρια είναι ιερές τελετές που συνέστησαν ο Κύριος και οι Απόστολοι, με τις οποίες κατά τρόπο μυστικό και θαυμαστό με ορατά σημεία μεταδίδεται στους πιστούς η αόρατη Χάρη του Θεού.

Με τη ζωντανή, ενσυνείδητη και γεμάτη πίστη συμμετοχή μας στα μυστήρια γινόμαστε μέτοχοι της θεϊκής ζωής, δηλαδή αγιαζόμαστε, μετέχουμε στο εκκλησιαστικό γεγονός μαζί με όλους τους ανθρώπους που έχουν την ίδια πίστη με μας και γι΄ αυτό τους θεωρούμε αδελφούς μας. Αυτή η κοινή μετοχή στις τελετές αυτές, που γίνεται στο όνομα του αναστημένου Χριστού, μας δίνει την ελπίδα της αιώνιας ζωής.

mystiria_mesaΤα μυστήρια είναι επτά.

Το Βάπτισμα, το Χρίσμα, η Εξομολόγηση και η Θεία Ευχαριστία είναι υποχρεωτικά για όλους τους Χριστιανούς.  Δηλαδή, δεν μπορεί κάποιος να λέγεται Χριστιανός, αν δεν συμμετέχει σ’ αυτά.

Η Ιεροσύνη, ο Γάμος και το Ευχέλαιο είναιπροαιρετικά. Δηλαδή μπορεί κάποιος Χριστιανός να μην συμμετάσχει ποτέ σ’ αυτά. π.χ. Στο μυστήριο της χειροτονίας θα προσέλθει όποιος αποφασίσει να γίνει κληρικός, όχι όλοι οι Χριστιανοί.

Όλα τα μυστήρια τελούνται από τους ιερείς της εκκλησίας που έχουν το βαθμό του πρεσβυτέρου ή του επισκόπου. Οπωσδήποτε όμως, για να τελεσθεί ένα μυστήριο, πρέπει να είναι παρών και να συμμετέχει τουλάχιστον ένας χριστιανός. Π.χ. Ένας ιερέας δεν μπορεί να τελέσει ολομόναχος τη Θεία Λειτουργία ή το Ευχέλαιο.

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s