Το μυστήριο του Χρίσματος

Καθώς το βρέφος είναι στην αγκαλιά του αναδόχου τελεί ο ιερέας το μυστήριο τουΧρίσματος, δηλαδή χρίει το νεοφώτιστο με τοΆγιο Μύρο και απαγγέλλει την ευχή του Χρίσματος. Το Άγιο Μύρο είναι μια ουσία που παρασκευάζεται από 57 πολύτιμες αρωματικές ουσίες και καθαγιάζεται τη Μεγάλη Πέμπτη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Σε κάθε ναό φυλάγεται σε ειδικό σκεύος, το Μυροδοχείο. Συμβολίζει τα πολλά χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος, δηλαδή τα πνευματικά δώρα που μας χαρίζει το Άγιο Πνεύμα, όταν μπαίνουμε με το Βάπτισμα στην Εκκλησία του Χριστού.

bap4

Μετά γίνεται η τριχοκουρία, δηλαδή ο ιερέας κόβει λίγα μαλλάκια από το βρέφος, λέγοντας μια προσευχή. Η τριχοκουρία συμβολίζει την αφιέρωση του νεοφώτιστου στον Θεό. Ακολουθεί η ένδυση, το ντύσιμο του βρέφους, με λευκά καινούρια ρούχα, που φανερώνουν την απόλυτη καθαρότητά του μετά τη Βάπτιση και την είσοδό του στην ολοφώτεινη Εκκλησία. Τέλος ο ιερέας του φορά το σταυρό, λέγοντας “Ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτόν καί ἀράτω τόν σταυρόν αὐτού καί ἀκολουθείτω μοι”. Ο σταυρός συμβολίζει όλες τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει ο νέος χριστιανός στη ζωή του και θα τις υπομείνει με ελπίδα, πίστη και αγάπη στο Χριστό.

bap5

Κρατώντας αναμμένη λαμπάδα, που συμβολίζει το φως του Χριστού και τη φωτεινή ζωή που πρέπει να ζει ο Χριστιανός, ο ανάδοχος με το βρέφος γυρίζουν τρεις φορές γύρω από την κολυμβήθρα, ενώ ψάλλεται ο ωραίος ύμνος: “Ὅσοι εἰς Χριστόν ἐβαπτίσθητε, Χριστόν ἐνεδύσασθε. Ἀλληλούια” (΄Όσοι βαπτισθήκατε στο όνομα του Χριστού, ντυθήκατε τον ίδιο το Χριστό. Η λέξη “αλληλούια”, που την ακούμε πολύ συχνά στις ιερές ακολουθίες σημαίνει: “Αινείτε τον Θεό”).

bap6

Ακολουθεί η ανάγνωση της Αποστολικής και Ευαγγελικής περικοπής και γίνεται η απόλυση.

Το Βάπτισμα και το Χρίσμα, όπως είδαμε, είναι μυστήρια. Το Βάπτισμα είναι το πιο ιερό και σημαντικό γεγονός στη ζωή μας. Γι’ αυτό πρέπει να τελείται με ευλάβεια, ησυχία, κατάνυξη και απλότητα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s